marți, 21 octombrie 2014

Intretinerea Imprimantelor cu Tonerr



Ca la orice imprimanta achizitionata, dupa o perioada de timp de utilizare apare problema incarcarii cartusului cu toner sau tus. In acest articol voi prezenta metoda de incarcare a cartuslor de imprimanta laser (modelul Minolta PagePro 1400w).
Spre deosebire de imprimantele cu jet de cerneala, imprimantele laser folosesc toner ( o pulbere fina de culoare neagra). Pentru operatiunea de incarcare trebuiesc luate cateva masuri de siguranta:
tonnerul fiind o pulbere fina, se depune pe orice, de preferat incarcarea sa se realizeze intr-un spatiu de lucru dotat cu apa si usor de curatit;
pentru a evita eventuale alergii de preferabil este folosirea manusilor chirurgicale si o masca de particule (masca de hartie folosita in constructii)
Operatiunea de incarcare:
Pentru a avea acces la cartusul imprimantei trebuie sa deschidem capacul principal al imprimantei, aceasta operatiune este simpla, nu necesita unelte aditionale.(operatiunea este similara pentru majoritatea imprimantelor laser)
Dupa deschiderea capacului, se poate observa cartusul imprimantei. Cartusul poate fi scos prin simpla glisare spre exterior, in cazul modelului prezentat cartusul are maner de prindere.
Pentru majoritatea imprimantelor, cartusul de imprimanta reperzinta componenta principala de imprimare. Se recomanda manevrarea acestuia cu atentie, fara a detariora/zgaraia anumite parti ale cartusului.
Cartusul imprimantei prezentate in acest tutorial, este compus din 2 elemente: tamburul de imprimare, cartusul de toner. In cazul altor imprimante cele doua elemnte nu pot fi separabile, in functie de model si producator.
Manevrarea ansamblului se face cu atentie, a se evita zgaraierea sau lasarea de urme pe tamburul de scriere. Tamburul de scriere fiind o componeta sensibila la zgaraieturi, orice defect se poate observa ulterior la imprimare.
Desprinderea celor doua elemente ale cartusului se realizeaza cu ajutorul manerului de desprindere, medoda de desprindere este afisata si pe abtibitul lipit pe cartus. Este obligatorie respectarea pasilor de prezentati pe abtibiltul cartusului, desprinderea celor doua componete nu trebuie sa se realizeze brutal.
Se ridica manerul de glisare al cartusului;
Se actioneaza "butonul" de desprindere;
Se separa cu atentie cele doua elemente;
Dupa desprinderea celor doua elemente, se poate observa cartusul in care este depozitat toneru si tamburul de scriere.
Tambrul de scriere este un element sensibil al imprimantei, cum am spus si anterior orice zgaraietura se poate refelecata ulterioar la imprimare. Acesta poate fi curatat cu ajutorul unei lavede/servetel umed, fara a actiona prea tare pe suprafata acestuia. Pentru curatirea tamburului, nu se folosesc substante corzive, abrazive sau acide, care pot lasa urme permanente pe suprafata acestuia.
Cartusul, are la randului lui o rola care ajuta la distributia in mod egal a tonerului pe suprafata tamburului. Aceasta rola nu necesita o curatire, se poate observa ca este acoperita cu o pelicula laminata, care in timp se uzeaza si duce la uzura cartuslui. O minima intretinere se poate face asupra suprafetei metalice care acopera rola prin curatirea depunerilor de tonner.
Rola laminata poate fi inlocuita, dar atentie!, orice urma pe aceasta rola poate fi observata in procesul de imprimare.
Intr-unul din capetele cartusului se poate gasi un dop. Acest dop sigileaza zona prin care se introduce tonerul in cartus. Umplerea cartusului nu se realizeaza "ochi", este recomandat sa se lase un spatiu liber pentru miscarea tonerului.
Dupa incarcare, serverul de printing poate afisa mesaje cum ca, nu mai este toner in cartus, vinovat de aceasta treaba este un cip. Spre deosebire de imprimantele cu jet de cerneala, acest cip nu poate fi resetat prin metode "home made", resetarea acestuia se realizeaza cu un dispozitiv special de rescriere, sau mai simplu achizitionarea unui nou cip de pe piata.
Cipul este susinut de doua suruburi, demontarea acestuia fiind foarte usoara.
Daca se realizeaza o cautare pe internet a modelului de imprimanta, se pot gasi cipuri care se auto-reseteaza. Pretul unui astfel de cip este destul de rezonabil.
Schimbarea cipului este optionala, singurul lucru superator care il provoaca este mesajul de "low ink"
Atentie! Cartusul de imprimanta, nu poate functiona fara cip. Indiferent de caz, chiar daca cipul da mesajul de "low ink", este recomandata montarea lui.

Un comentariu:

  1. 1. pe primele randuri prezinta cerinta de lucru
    2. scrie la obiect, nu copia tot felul de aiureli. trebuia sa prezinti macar 5 operatii de intretinere a imprimantelor cu toner/jet in functie de randul tau.

    RăspundețiȘtergere